Landelijk wonen in Boord

In Nuenen, aan de Dubbestraat, de Kapperdoesweg en de straat Boord, wordt een exclusief en intiem nieuwbouwplan gerealiseerd. Kenmerkend voor dit plan zijn het groen, de rust en de ruimte  rondom de woning. De woning zelf is zeer riant en krijgt een eigentijdse architectuur.

Waar we in 2022 zijn gestart en waar we nu staan

Eind 2021 is het beeldkwaliteitsplan goedgekeurd door TRK (Team Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente Nuenen). In het eerste kwartaal van dit jaar hebben we het beeldkwaliteitsplan vertaald naar een schetsontwerp. De grote uitdaging: hoe zorgen we voor 11 landelijke woningen die uniek en eigentijds zijn, en tóch familie van elkaar. Het voorlopige ontwerp moet daar een antwoord op geven. Daar zijn we een heel eind mee op schot.

Graag laten we de architect aan het woord om u meer te vertellen over de binnen- én de buitenkant van de woning.

De architect aan het woord

Boord is vormgegeven en ontworpen door De Loods Architecten uit Aarle-Rixtel. Zij verzorgden het stedenbouwkundig plan én het ontwerp van de woningen. We vroegen de architect naar zijn visie en welke afwegingen er schuilgaan achter de indeling, materialen en vormgeving binnen het plan.

Hoe ga je aan de slag met een gebied met een historische achtergrond?

“Dé uitdaging bij dit project was het realiseren van woningen met een hoge kwaliteit van wonen, zonder het karakter en geschiedenis van de plek uit het oog te verliezen. Het plan bestaat uit grote percelen en ruime woningen. Deze zijn gesitueerd in een context van de ouderwetse agrarische structuur, namelijk het boerenlint van vroeger, met veel ruimte en groen. Het nieuwe plan Boord is een eigentijdse vertaling van het oude boerenerf: hoofdwoningen aan de straatzijde en schuurwoningen op het gemeenschappelijke erf daarachter. Deze hiërarchie komt ook terug in de grootte van de nieuwe woningen.”

Opvallend is de speelse indeling van het plan …

“Klopt, we hebben bewust gevarieerd in de afstanden tussen de woningen, net zoals bij het boerenlint van vroeger, dat in de loop der jaren organisch is gevormd. Hierdoor ontstaat enerzijds ruimte en ‘lucht’ in het plan en anderzijds een fijne speelse opstelling. Woningen staan niet evenwijdig aan elkaar, maar steeds net iets gedraaid of juist volledig haaks. Net zoals bij de vroegere boerderijen hebben de woningen verschillende afmetingen en nokhoogtes”

Een duidelijke verweving met het verleden dus?

“Om inspiratie op te doen zijn vele referenties en voorbeelden bekeken van een veelvoorkomend woningtype op het platteland in deze streek, namelijk de langgevelboerderij. Kenmerken die terugkomen bij deze woning zijn bijvoorbeeld de grote dakvlakken, een lage goot en de wijze waar op het schuurdeel werd uitgevoerd; vaak in zwarte houten latten om te benadrukken waar het stalgedeelte zat.

Maar we hebben ook veel tijd gestoken in de vertaling naar een hedendaagse architectuur. Want we willen hier een uniek plan maken. En dat betekend dat het verleden echt als inspiratiebron geldt en niet per definitie het eindplaatje moet opleveren.”

Kun je voorbeelden noemen hoe je het verleden hebt gecombineerd met het heden?

“Op een aantal plekken komen grote glazen puien in de vorm van staldeuren zoals we deze vaker zien bij oude boerderijen in de streek. Een andere bijzondere knipoog naar het verleden is het ontwerp van de nieuwe twee-onder-één kapwoning. Op de plek waar de nieuwe twee-onder-één kapwoning komt te staan, staat nu een langgerekte boerderij met een mansardekap, ook wel Franse kap genoemd. Deze vorm keert straks terug bij de nieuwe twee-onder-één kapwoning.

Het moderne (of hedendaagse) herken je aan grote glaspartijen aan de tuinzijdes, duurzame installaties en een juiste balans in kleuren van metselwerk en houten gevelbekleding. Waar dat vroeger organisch ontstond, maken we daar nu een zorgvuldige keuzes in waarbij alles op elkaar is afgestemd.”

Het schetsontwerp laat op een laagdrempelige wijze zien waar het ontwerp naar toe gaat. Welke keuzes zijn gemaakt voor de binnenkant van de woning?

“Alle woningen hebben een centrale kern. In deze kern liggen op de begane grond onder meer de trap, het toilet en een berging met de technische installaties. De trap leidt naar de bovenverdieping met vier ruime slaapkamers. De hoofdslaapkamer is georiënteerd op de tuin, en beschikt over een eigen badkamer en een inloopkast.

Op de begane grond is in de basis het woongedeelte voorzien met de leefkeuken en dinerkamer gesitueerd aan de tuin. Daar hebben we uitvoerig naar gekeken. Want ook vanuit je woning wil je het groene karakter en de ruimte buiten kunnen ervaren. De overige ruimtes op de begane grond kunnen naar wens worden ingevuld. Bijvoorbeeld als speelruimte, een kantoor aan huis of als opslag-/bergruimte.”

Tot slot, hoe hoop je dat de bewoners Boord gaan beleven?

“Hopelijk ervaren zij het als een omgeving met prettige, comfortabele woningen waar alles als vanzelfsprekend aanvoelt, en waar binnen en buiten in elkaar opgaan. Dat je als bewoner vanuit de woning een fijne relatie hebt met je privé tuin aan de achterzijde en het informele erf aan de voorzijde. Bovendien hopen we dat de bewoners echt het gevoel hebben dat ze een unieke woning bezitten. Hopelijk draagt dit bij aan het trotse eigenaarschap van de bewoner.”

Planning ontwerp

Na de zomervakantie werken we naar een afronding van het voorlopige ontwerp. Is het voorlopige ontwerp gereed, dan wordt dit voorgelegd aan de dorpsbouwmeester en die toetst of het plan voldoet aan de welstandseisen. Ontvangen we een positief advies van de dorpsbouwmeester, dan starten we met het definitieve ontwerp en wordt de verkoop voorbereid. Via de nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de voortgang.